2022-2023 Güz Dönemi Rumeli Akademi Okumalari

KLU İLAHİYAT FAKÜLTESİ

2022-2023 GÜZ DÖNEMİ

RUMELİ AKADEMİ OKUMALARI

Kırklareli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından “Rumeli Akademi” bünyesinde, Türk İslam düşünce tarihinin teşekkül ve tekamülüne önemli tesirleri olan ve insanlığın duygu ve düşünce birikimine katkı sağlayan şahıs, eser ve meseleler hakkında okumalar yapılacaktır. İslam tarihi, tasavvuf, mûsikî, tefsir gibi alanlarda yapılacak bu atölyeler, Kırklareli Üniversitesi öğrencileri başta olmak üzere tüm ilgililere açıktır.

Not:

• Yüz yüze olarak bildirilen okumalar Kırklareli Üniversitesi Kayalı Kampüsü 3. Merkezi Derslikte gerçekleştirilecek olup mekân bilgisi başvurular sonrasında katılımcılara duyurulacaktır.
  • Aynı anda birden fazla programa başvuru yapılabilir.

Başvuru Linki: https://forms.gle/hZiHrefsY1cdNpbp8

OKUMA ATÖLYELERİ

1- İhyâü Ulûmi’d-Dîn Meclisi (Salı 12.30-13.30 / Yüz yüze): Dr. Öğr. Üyesi M. Bilal YAMAK

Derste eserin Arapça metninin yanı sıra Yûsuf Sıdkî el-Mardînî tarafından yapılan tercümesi takip edilecektir.

2- Safvetü't-Tefasir Okumaları (Salı 12.00-13.00 / Yüz yüze): Arş. Gör. Hüseyin ERBAĞ

Adı gibi kendi de özlü bir tefsir olan Safvetü't-Tefâsir, Kur'an ayetlerini rivayet ve dirayet metotlarını kullanarak izah ettiği, dili nispeten kolay olduğu, belagatle ilgili nüktelere yer verdiği ve hacmi sebebiyle makul bir sürede bitirilebildiği için ilim meclislerinde tercih edilmektedir. Bu sebeplerle bu seminerde, adı geçen eser ana kaynak olarak seçilmiştir. Program boyunca metinler öğrenciler tarafından okunacak ve izah gereken yerlerde hoca tarafından ilave bilgilere yer verilecektir. Bu programın amacı: okuyucuların Kur'an' ayetleri hakkında genel bir malumata sahip olmaları, Arapça metin okuma ve anlama becerilerini geliştirmeleri hedeflenmektedir.

3- Osmanlı Sicil ve Arşiv Okumaları (Salı 14.00-15.00 / Yüzyüze): Doç. Dr. Nevzat ERKAN

Osmanlı mahkeme kayıtlarına ve arşiv kayıtları ile ilgili okumalar yapılacaktır.

4- Mesnevi-i Şerif Okumaları (Salı / 15.00-18.00 / Online): Dr. Öğr. Üyesi Mustafa TOPATAN

Başta Ahmet Avni Konuk Beyefendi’nin eseri olmak üzere muhtelif şerhler eşliğinde Mesnevi-i Şerif metni takip edilecektir.

Not: Takvim katılımcılar ile istişare neticesinde güncellenebilecektir.

5- Mûsikî Mahfili (Erkekler) (Salı 16.00-17.30 / Yüz yüze: Öğr. Gör. Uğur ALKAN

6- Mûsikî Mahfili (Hanımlar) (Çarşamba 16.00-17.30 / Yüz yüze: Öğr. Gör. Uğur ALKAN

Türk din mûsikîsi repertuarına yönelik koro çalışması gerçekleştirilecektir.

7- Hadisler Işığında Kur’an’ı Anlama (Fatiha Suresi) (Çarşamba 15.00-16.00 / Yüz yüze): Doç. Dr. Fatih ÇİMEN

Fatiha süresi, onunla ilgili hadislerle açıklanacaktır.

8- Arapça Metin Okumaları (Tahlil + Tercüme) (Perşembe 16.00-17.00 / Yüz yüze): Arş. Gör. Bilal DOĞAN

Ders için seçilmiş olan gerek klasik gerek modern Arapça metinler üzerinden interaktif bir biçimde gramatik çözümlemelerde bulunulacak ve çeviri teknikleri ışığında cümle cümle Türkçe tercüme çalışması yapılacaktır.

9- Muhammediyye Meclisi (Perşembe / 21.00-22.00 / Online): Dr. Öğr. Üyesi M. Bilal YAMAK

Yazıcızâde Muhammed Efendi tarafından 1449 tarihinde Gelibolu'da tamamlanan Muhammediyye, Osmanlılar tarafından en çok okunan kitaplar arasındadır. Bu programda manzum Muhammediyye metni, geleneğe uygun olarak okunacak ve özellikle tasavvufî muhtevası şerh edilmeye çalışılacaktır.

10- İctihad Okulu Seminerleri I (Cumartesi 10:00-12:00 (50+50) / Online): Dr. Öğr. Üyesi Hasan ÖZKET

İctihadın mahiyeti, gerekliliği, tarihi süreçteki uygulaması ve çağdaş yansımaları ile meselenin temel kavramları işlenecektir.

11- Siyer Metinleri Okumaları (Cumartesi / 11.00-12.30 / Yüz yüze) Arş. Gör. Yunus BALLI

Bir ilim olarak Siyer’den bahsedilecek ve onun ilk dönem teliflerinden seçme okumalar yapılacaktır.

Akademi Okuma KLÜ

2022-2023 GÜZ DÖNEMİ RUMELİ AKADEMİ OKUMALARI